Soal Jawab KPJUC

Salam Sejahtera,

Anda dibawa masuk ke page ini kerana kami ingin menerangkan beberapa perkara mengenai peluang belajar di KPJ University College. Selesai sahaja anda membaca page ini, anda akan diberi pautan (link) untuk meneliti:- Kursus-kursus ditawarkan Ringkasan Kursus Syarat Kemasukan Yuran Pengajian Panduan kemasukan dan lain-lain maklumat Borang Permohonan Online NAMUN, anda perlu terus membaca maklumat yang ingin saya kongsi di bawah ini.

Apakah Kursus Yang Ditawarkan?

Diploma Kejururawatan, Fisioterapi, Farmasi, Pengimejan Perubatan, Pengurusan Rekod, Operasi Dewan Bedah. Asasi Sains Ijazah Kejururawatan, Farmasi, Fisioterapi, Pengimejan Perubatan, Psikologi, Perniagaan, Komunikasi Korporat dan Terapi Pekerjaan. Adakah Anda Layak? Sila lihat syarat-syarat kemasukan yang diberikan dalam setiap page perincian kursus.

Bila Pengambilan di buat?

Setiap Februari/Mac Setiap Jun/Julai Setiap September Di mana Hendak Memohon? Permohonan sentiasa dibuka di halaman Koleksiminda  Berapa Laman Dapat Keputusan? Bergantung kepada berapa cepat pegawai meluluskan. Biasanya 2 minggu selepas permohonan.

Jika, gagal?

Pemohon akan dimaklumkan melalui email. Sila semak email anda termasuk dalam spam/junk folder. Jika Lulus dan Mendapat Surat Tawaran? Nama anda akan dimuatnaik di SINI dan Surat Tawaran akan di email ke email anda. Semak juga dalam spam folder. Pastikan email anda adalah benar dan boleh digunakan.

Bolehkah Merayu?

KPJ menggunakan sistem pemilihan. Jika gagal memenuhi kelayakan yang ditetapkan oleh MQA maka ia akan gagal. Jika pernah memohon, bagaimana untuk memohon semula? Jika pernah memohon, sila hubungi nombor ini 0129026198 atau 0173924460 melalui Whatapps atau Mesej, tulis nama penuh anda dan nyatakan hasrat anda untuk mendapatkan surat tawaran baru.

Kenapa Lebih Baik memohon Melalui KOLEKSIMINDA?

Pegawai-pegawai koleksiminda akan maklumkan kepada anda melalui Mesej/Whatapp, boleh berbincang dan memberi maklumat status permohonan dan surat tawaran 24 jam. Jika ditawarkan, apa perlu anda buat? Buka email dan muatturun 2 fail utama- Surat Tawaran dan Panduan Kemasukan. Cetak Surat Tawaran dan ada BORANG PENERIMAAN bersamanya. Cetak borang-borang Biodata Pelajar, Borang PTPTN, Borang Medical Check-up yang ada di dalam Panduan Kemasukan. Lengkapkan Borang Penerimaan, tick hadir jika hadir, tick tolak, jika tolak. Email borang penerimaan ke accept@kpjuc.edu.my dan ke koleksiminda@gmail.com Lengkapkan borang Medical Check-up dan buat medical check-up samada di Hospital KPJ atau Hospital Kerajaan sahaja. Berapa Yuran Kemasukan? RM 500 sahaja- Sila buat bayaran melalui Bank Draf atau bank-in ke akaun KPJUC. Maklumat akaun diberi dalam bahagian Panduan Kemasukan.

Bagaimana penginapan?

Pelajar lelaki dan perempuan diberi penginapan di dalam kampus, percuma. Terdapat asrama lelaki dan wanita yang berasingan. Peraturan Berpakaian? Pakaian mesti menutup aurat dan tidak menjolok mata. lain-lain pakaian uniform bergantung kepada arahan semasa jabatan masing-masing.

Tatakelakuan dan personaliti?

Kod etika perlakuan harian dan kehadiran kelas dan praktikal adalah menjadi komponen dalam penilaian setiap pelajar yang mesti dipatuhi. Kemudahan Hostel? Katil, tilam, meja, kerusi dan almari disediakan. Yang lain disediakan oleh pelajar. Terdapat perkhidmatan dobi berbayar di hostel.

Bagaimana jika ingin menukar kursus?

Menukar kursus dibenarkan tetapi tidak digalakkan. Anda perlu melihat peraturan dan panduan di dalam Panduan Kemasukan. Bagaimana Orientasi? Akan diadakan pada minggu pertama sehari selepas pendaftaran. ianya wajib hadir Taklimat akademik dan lain-lain diberikan.

Pinjaman PTPTN? Sila pastikan anda mempunyai akaun SSPN PIN PTPTN dibeli semasa di kolej dalam minggu orientasi. Permohonan dibuat secara BERKELOMPOK di Kolej dengan bimbingan Pegawai. Pastikan akan mempunyai semua dokumen diri, ibu dan bapa serta slip gaji/penyata pendapatan atau pengesahan pendapatan.

Berapa lama baru dapat PTPTN?

Biasanya 3 bulan. Bergantung kepada PTPTN dan dokumen yang lengkap atau tiada masalah. Bagaimana jika PTPTN tidak mencukupi untuk Yuran Pengajian? Anda/ibu bapa perlu berbincang dengan kolej untuk ‘top-up’ baki bayaran tersebut. Penggunaan KWSP atau lain-lain sumber digalakkan. Kolej akan mengeluarkan surat pengesahan untuk kegunaan bagi tujuan tersebut.

Peluang Kerjaya?

Biasanya pelajar berpeluang bekerja dengan Hospital KPJ apabila tamat pengajian tetapi tidak secara oromatik. Proses permohonan dan temuduga biasa akan dilakukan.

Pelajar juga boleh memohon kerja di tempat lain. Hubungi  0129026198 atau 0173924460 jika ada pertanyaan lain. Terima kasih

Nasihat Pendidikan

Selamat Datang

Selamat Pagi Pembaca.

Seringkali Pelajar akan mula merasa terdesak dan tercari-cari arah tuju untuk menyambung pelajaran selepas SPM. Bukan sahaja pelajar, malah ibu bapa juga seringkali demikian.

Beberapa langkah atau panduan yang akan saya kongsikan di sini mungkin boleh dijadikan rujukan untuk anda membuat keputusan.

KENALI DIRI ANDA atau DIRI ANAK ANDA

Bagi pelajar, anda perlu tahu bidang yang anda minati atau berpotensi. Atau pun setidak-tidaknya anda mampu dan tahu samada anda tergolong dalam kelompok mana samada Realistik, Investigatif, Artistik, Sosial, Enterprise atau Konvensional.

Ini dapat diketahui melalui Ujian Inventori Minat Kerjaya (IMK) yang dijalankan oleh Kaunselor di sekolah anda. Anda boleh juga melakukan Ujian ini secara Online
di sini .

 

Tulis Saja Blog Ini

Salam Semua,

Selepas membeli akhbar, Berita Harian dan Metro kupusing-pusingkan kereta sampailah Mydin Kota Seriemas. Bukan apa, cuma nak pekena Roti Canai. Itu niat pertama waklu menghidupkan enjin kereta tadi.

Lewat sikit keluar sarapan hari ni sebab tidu lewat malam tadi. Apa tak lewatnya, waktu petang aku dah tidur dari jam 3.00 ptg hingga jam 1.00 pagi. Fuhh…tdo giler nih..

Bila bangun jam 1 pagi, perut berkeriuk…lapa beb.. malas nak turun bawah, aku capai jer milo kotak ngan sebungkus Oreo dari mini peti ais kat tepi meja aku tu, mmm… kenyang juga…

Maklumlah bila kenyang, mata pun dah tak mau tido…aku buka laptop ni, mulalah edit Blog aku yang satu lagi. Kalu korang nak tengok, tengok lah… kalu tak nak tak payah lah… bila ada masa senggang nanti korang tgk yer… http://hyprowan2u.blogspot.com/ . Belajar berniaga cara senang dan dari laptop jer beb… cubaan…..!!!!!

Sambung cerita aku kat Mydin Kota seriemas tadi, tak jadi pekena Roti Canai. Perut lapar. Aku makan nasi. Mamak…teh tarik Plus satuuuu….. He he… dapat Teh Tarik.

Sambil baca ‘paper’ sambil makan…. ok gak .. relax… suasana yang aku suka… banyak cerita dalam paper. Muka depan Metro cerita dan gambar pasal “Wanita Jerman Mangsa Banjir”- Nyawa Di Hujung Dahan”. Fuhh…3/4 mukasurat gambar.. muka depan lagi. Tahniah Metro…

Tahniah sebab luputan bagus… Ada Chemistry punya cerita. Bagus. Tapi berapa ramai Orang Melayu yang lain yang kena banjir terus sampai tenggelam rumah tak masuk muka depan pun???. Asyik-asyik orang luar jer yang dapat promosi besar-besaran. Orang kampung den pun kena banjir sampai duduk atas bumbung jugak dulu. Metro tak siar pun. Agaknya ni pasal orang Jerman tak?? Tak caya baca Harian Mero lar.. http://www.hmetro.com.my/

Sama macam misi bantuan kemanusiaan juga. Misi membantu orang yang dhaif. Memang bagus. Disukai tuhan dan dapat pahala. Malangnya orang luar negeri yang dhaif itu yang di tolong, bersusah payah ditolong. Tapi banyak orang kampung yang dhaif, yang tak da rumah, yang tak cukup makan, yang duduk menumpang, yang kerja sehari gaji RM 5.00 yang ini semua tak nak tolong ker??. Agaknya tolong orang luar dapat promosi hebat yer?. Camtu kalu, memang bagus lah.. Kera dihutan disusukan, ayam dikepok mati kelaparan, Itik di air mati kehausan.

Agaknya mungkin sebab aku tak banyak duit atau aku tak kaya meliana (singkatan dari milionaire). Kalu aku kaya meliana, mungkin aku pun tolong orang luar negeri gak kot, tak pyh tolong orang di negara sendiri, tak dapat promosi luas-luas, tak glamor beb..!!!

Satu lagi cerita pagi ni, bila aku slesai sarapan, dah bayar, nak jalan ke kereta terserempak lah aku dengan seorang gadis ( maaf ler.. dua orang semuanya, sorang jer berbual ngan aku). Dia pun menghulurkan tangannya, bersalam dengan aku, mencium tangan aku sambil bertanya khabar aku. Wahh..!!! berbudi bahasa, sopan santun. Masa itu aku faham dan ingat siapakah gadis 18 tahun ini yang berani cium tangan aku.!!!.

“Saya belajar di sini Cikgu..!!”. Sambil menunjuk ke arah belakangnya.
“Baru 2 3 bulan di sini”
“Kursus apa kamu ambil?, Siapa lagi kawan-kawan dari sana yang belajar di sini”. eksyen aku.
“Kursus Diploma in Physiotherapy. Sorang kawan ambil Diploma and Nursing dan sorang lagi ambil Diploma in Medical Imaging”.

Korang tahu kat mana??. Kat sini… http://www.kpjic.edu.my/

Chit chat chit chat…. maka bekas muridku tahun 2005 – 2007 ni pun menghulurkan tangan, salam cium tangan bekas gurunya ini. Akupun meninggalkan mereke dengan kata ‘ syabbas dan moga terus berjaya’

Dalam hati aku berkata-kata. Dalam kepala otak aku berfikir. 5 tahun lalu, sudah berlalu, anak muridku masih mesra dan hormat aku seperti dulu juga. Dulu aku coret sahsiah mereka selama 7 tahun di SMK Mambau… aku tak dapat hasil masa itu, tapi aku dapat hasilnya sekarang setelah aku berpindah ke 3 buah sekolah selepas itu. Alhamdulillah… syukur padamu Tuhan kerana sebenarnya “KAUNSELING TELAH MEMANUSIAKAN MANUSIA”

Aku terfikir lagi… apa yang ku katakan dulu memanglah menjadi kenyataan. Jika kita pilih Jalan Kecundang maka kita akan tewas, Jika pilih Jalan Buntu kita akan hancur, Jika pilih Jalan Mati maka kita akan terhenti, Jika pilih Jalan Sehala, kita akan tergendala, jika pilih No Entry kita akan dilaknati, Jika pilih Jalan Penyelesaian maka segala hasratt impian dan harapan akan kesampaian… Pilihlah yang terbaik…